ARILI KOVAN NASIL ÇOĞALTILIR

  Temmuz 2024. Arılı Kovan Nasıl Çoğaltılır En iyi çoğaltma bölme ile olur. Böleceğiniz kovandaki çita ve koloni ne kadar çok olursa o kadar iyi olur. Yalnız mecburiyet hariç arılı kovanların çoğaltılması Nisan Haziran arası olur olmalı.

Arıyı Çoğaltmanın 3 türlü yolu var.  A– Hazır kafes içerisindeki ana ile  bölerek  çoğaltmak.  B–  Arıya anasını kendisine yaptırmak. COğul alma yöntemi ile. Ne yazık ki Her üç yöntemin kendine göre iyi kötü tarafları var.

Arılı Kovan Nasıl Çoğaltılır Not; En verimli bölme, ilavede ki arıyı bölme ile olur.

A – Hazır Ana Arısı İle Çoğaltmak. Buna göre 10 çitalı bir kovandan, 10 tane analı kovan elde edersiniz. Yalnız burada bir ön şart var. Ana arının olduğu petek dışında diğer peteklerin hiç birinde günlük olmayacak. Önce 9 tane kafeste anaları hazır ediniz. 9 tane boş kovan. Ve 9 tane ham veya hazır örülü petekleri. Sonuç olarak 1 tanede uygun arabanızı hazır ediniz. Bütün malzemenizi, böleceğiniz arılı kovanın yanına getirin.

Boş Kovanların  hepsinin uçuş deliği  kapalı olacak. Önce Eski analı arılı çita ve yanına ham bir çitayı boş kovana ikişerli olarak koyun. Ve hemen kapatın. Buradan biraz uzağa koyun orada dursun. (Tekrar, boşalttığınız esas kovanın yerine koyacaksınız.) Diğerlerini bir arılı çita, bir ham veya hazır boş çita olarak, aynı işlemi uygulayın. İlk ayırdığınız analı kovanı ise, aynı noktaya bırakıp, uçuş deliğini açınız. Böylece oluşan 9 yeni kovanı da, 5 km uzağa  götürünüz.

Getirdiğiniz 9 çitanın hepsinde veya bazılarında günlük olur. İçinde günlük olmayan çitalar’da hiç bir sorun olmaz. 9 kovanı geldiğiniz yere sıralı ve aralı koyun. Tek tek her kovandaki arılı peteklere bakın. Petek içinde günlük olanı varsa bunlara işaret koyun. Ama kafesteki anayı buraya koymayın. Günlük olmayan her 2 çita arasına Ana kutusunun yan tarafında kekli olan kısmın telini açın. Telli yüzeyi kovan dibine bakacak şekli ile ana kafesini iki çita arasına sıkıştırıp, üstünü kapatınız.

&& Bu kovanlarınız en az, 3 tam gün burada kalacaklar. Daha sonra, 3. gün gelip kafesleri yerinden çıkarıp bakın. Ana çıkmış, geziniyor ise sorun yok. Çıkmayanları aynen bırakın. Öldürülen ana olursa, peteklere bakın meme var mı? Varsa bu memeleri kopartın. Tekrar yeni ana alın aynı şekilde anayı yerleştirin.

Daha sonra eski yerinize getirirsiniz. Veya yine İsterseniz bu 3 gün sonrası bütün kovanları eski yerinize getiriniz. & İçinde günlük olup meme yapanları 5. gün kontrol edin ve tüm memeleri kopartın. Sonrasında elinizdeki hazır anaları belirttiğim şekilde yerleştirin.

&& İşaretli Yukarıda belirttiğim şekilde en az 5 li arılı çitalar halinde bölün. Bu sefer böldüklerinizi başka yere götürmenize gerek yok. İkiye böldü iseniz, ana kovanı 1 m tam sağ veya sola kaydırın. Yeni kovanıda kaydırdığınız kovanın eski yeri ucuna 1 m mesafede Eşit şekilde koyunuz. Lakin böldüğünüz peteklerde günlük olacak. A şıkkı ile && işaretli yerleri okuyunuz. Bu bölümde Arı Nasıl Çoğaltılır konusunda ve kendi içinde iki çeşit çoğaltmayı açıkladım.

B – Anayı kendisine yaptırarak kovan bölmek:. Bal verimi kuvvetli bir kovanının arılarını eşit sayıda ikiye bölünüz. Böyle yapmakla bal verimi kuvvetli arıları çoğaltmış olacaksınız. İçinde anası olan kovanı 5 km uzağa götürünüz. Götürmeniz deki amaç tarlacı arı sayısını eşit yapmaya çalışma amaçlıdır.

Buna rağmen Götürmem derseniz && kısmını uygulayınız. Anasız arılar toplam 16 günde kendi analarına sahip olurlar. A şıkkı & belirttiğim günlüklü çitalar uygulamasını burada uygulayacaksınız. Bir farkı varsa, sadece küçük memeleri kopartın. Diğer memelere dokunmayın.

Veya, kuvvetli kovanlardan anasız ikişer üçer … arılı çitaları alınız. Günlüklü çitaları boş kovanlara koyup, 5 km uzağa götürünüz. Orada en az 3 gün kalsınlar. Bu kovanlara 3 sefer şerbet veriniz. Böylece her çita üzerindeki günlüklerden, fazlası ile ana memesi yapılacaktır. Meme içindeki Ana arılar en erken 12, en geç 16 gün içerisinde çıkar. Hazır ananız yok ise Temmuz ve Ağustos ayı arası ve sonrası arı bölmesi yapmayın. Bu aylar, bal toplama zamanıdır. Erkek arı sayısıda azalır. 11.2016

C Oğul Arısı İle Çoğaltmak:. Arının oğula gitmesi. Konulu yazıma bakınız. En zahmetsiz arı çoğaltma yöntemidir. Yalnız oğulun çıkacağı günü iyi bilmeniz ve oğulun çıkış anında orada olmanız lazım. Ne var ki burada olan handikap ilk çıkan eski anadır. Aynı sene değiştirmen gerekir. Ayrıca vereceğin ananın kabul edilme edilmeme rizki de var. 7.2024

Bir yanıt yazın