SENİR KÖYÜ ve ŞUHUT HATIRALARI

IMG000220 kızım vetalebesiFotoğraf-0031_1 (2) öğretmeni ve talebesiSenir köyü ve mevlana100_0114 Fotoğraf-0004 (2) Fotoğraf-0005 (5) Fotoğraf-0005 Fotoğraf-0013 (6) Fotoğraf-0019 (2) Fotoğraf-0031_1 (2) Fotoğraf-000

Eylül 2024. Senir Köyü ve Şuhut Hatıraları. Yukarıda ki ilk dört resim 2013 yılına aittir. Resimlerde görünen öğrencilerin hepsi, kızımın okul öncesi öğrencileri idi. Yukarıdaki ilk dört resimdeki (Hatırladığım) ortadaki öğretmen kadrolu, soldaki öğretmen geçici ve Belediyeden buraya gönderilen hizmetli. Bu görevliler kızımın Şuhut içine tayini sonrası geldiler.

Devamında ve en altta olan resimler 2007 2012 arası Kızımın ilk ilk beş senesi içerisinde eğitiminden sorumlu olduğu ‘ilk göz ağrıları’ olan çocuklarımızdır. Kızım ailem ve çocuklarımızın arasında olan ben Mecit Albayrak. Mevlevi dervişleri kıyafetinde okul öncesi talebelerin resmi ise 23 Nisan 2011 tarihlidir. Devamında ise O tarihlerde okul bahçesinde olan çocuklarımız ile O zamanki Muhtarın kardeşi olan görevli kişi.

Orta kısımda olan resimler ise 2012 ve sonrası Şuhut Merkez Cami restorasyonu binasıdır. Bu resimler O günlerin bir anısıdır. Bu fotoğraflar konusunda bir düşünce ve isteği olan olursa, sayfamın altındaki YORUM kısmına görüşlerini yazabilirler. Kendilerine zevkle cevap vereceğim.

GELELİM SENİR KÖYÜ’NE

Senir Köyü, Kızımın 2007 yılında Okul öncesi öğretmeni olarak ilk atandığı görev yeri. Burası, Afyon Şuhut’un7 km uzağında. Bu anda okulun öğretmeni ve sorumlu müdürü bir bayan öğretmen. Senir köy – Şuhut 7 km /  Şuhut – Afyon 28 km. Gelen soru üzerine Şuhut rakımı: 1140 m  Senir köyü rakımı okul alanı: 1230 m

Bu köy, üç tarafı kapalı ve engebeli  bir arazi üzerinde. Ne yazık ki Yakın çevresinde tarım arazisi yok ‘gibi’. Bu nedenle yeşil bölgeler sadece evlerin olduğu noktalarda var. Ayrıca köyün içinden akan küçük çayın kenarlarında belirgin. Çevrelerdeki tepeler ise kuruyan ot ve biraz çalı ile çevrili.

Köyün beş km uzağında yaylaları varmış. Burada genelde patates ekimi oluyormuş. Hayvancılık burada bilinen geçim kaynağı. Bu yayla yolu Sandıklı ilçesine bağlantılı. Ancak yaylaya gitmek nasip olmadı. Yalnız Şuhut merkezi ile civar köyleri, tarihi yerleşim bölgesi.

Bu nedenle tarımcılık sadece bu yayla bölgesinde yapılıyor. Yinede köyün içinden her daim akan çayın suyu, bu yayladan geliyor. Bu köyden bir önceki yerleşim yeri Ortaköy idi.  Senir Köyüne bu köy yolundan geçilerek geliniyor. 2010 Yapım inşaat anını gördüğüm sulama göleti Orta Köyün arazisi üzerine  yapılmış. Yalnız bu gölete gelen su Senir Köyünden geliyor. Bu sebeple O zaman görüştüğüm bazı kişiler:

Olan tarım yerlerimiz, elimizden gitmesin diye barajı, kendi bölgemize yapılmasını istemedik, demişlerdi. Sonrasında pişman olanlarını duydum.

Okul tepede. Bu yüzden köye hakim bir konumda (idi). 2011 yılına kadar sadece iki sınıfta ilk okul karma eğitimi yapıldı. Böylece Kızımın Okul öncesi öğretmenliği ilkin ana bina içinde küçük bir odada başlamış oldu.

Senir Köyü İlk Okulu Altı öğrencisi ile başlayan öğretim yılı öbür senelerde 14 öğrenciye kadar çıktı. Okul bahçesi çevrili. Bu alan içerisinde üç ayrı bina vardı. Eğitim, Yardımcı bina ve Müdür öğretmen lojmanı. Öğrenci Lavabo binası yine ayrı. Okulun arka tarafında çocuk oyun parkı var idi.

Kızımın ikinci senesinde öğrencisi artınca ana binadaki oda dar geldi. İki odadan oluşan yardımcı binaya geçti. Bu arada o zamanlar boş olan lojman binası bir şekilde kullanılmaya başlandı.

Köyde halıcılık, köyün kızlarımızın geçim kaynağı idi. Geldiğimiz ilk yıllarda bir firma adına, doğal boyalı iplerden halı dokuması yapılıyordu. Ne var ki Sonradan kapandığını duydum, gerçekten üzülmüştüm. Gençler ve yeni evliler Senir köyünde kalmıyorlar. Şuhut’ta çalışma sahası az olduğundan bu yüzden uzaklara gitmekteler.

Buna göre bu bölgede yeni doğumlar azaldı. Akabinde köydeki Okul Öncesi eğitim Şuhut içine alındı. Sanırım ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri burada eğitime devam etti. Kızımda Şuhut içindeki başka bir Okulda (Zübeyde Hanım!) görevine başladı.

Taşımalı Öğretim; AKP İktidarının Bu ülkeye yaptığı en büyük günahlarından biridir. Köyleri boşalttı tarımı yok etti. Daha sonra bir fırsatını bulup Zafer Yolundan Koca Tepeye gitmek nasip oldu.

Ben, bu kıraç toprakları, sevmiştim.

Kızımdan ziyade Senir Köyü ve Şuhut Hatıraları benimde ilk göz ağrım idi. Bu nedenle Senir köyü ve Şuhut şuan olduğu gibi aklıma geldi mi duygulanırım. Şuhut, yeni göreve başlayan bekar ve yeni evliler için, maddi birikimin olacağı yerlerden biridir. Ne yazık ki! Gönlüm razı olmasa da 2014 yılı sonu itibari ile kızım ve damadım tayinlerini istediler.

Bundan böyle bu yerleşim yerlerindeki anılar, yazılarda ve beyinlerde kalmaya devam edecek.

İlk zamanlarda köy içinde sadece bir bakkal vardı. Yakınında da camileri. Kahvehane ise iki tane idi. Yukarıdaki kahvehane  pek işlemezdi. Ana yol üzerinde olan kahvehane ise biraz daha kalabalıktı.

Birinde buraya bende geldim. Baktım ileri yaşlı amcalar Dokuz Taş oynuyorlar. Seyrettim. Oyun sonrası fikrimi söyleyince; Oyunu kazanan amcayı kast ederek – Bizi hep yıkıyor. Bunu yık bizim intikamımız al demişlerdi. Haliyle bu amcayı iki el yıkmıştım. Bu anları bilen ve yaşayanlara selam selamet, ölenlere rahmet dilerim.

.

Üstte 08 .2013 yılında Restorasyonuna başlanan Şuhut merkez Camisinde yapılmakta olan çalışmalar ile ilgili resimlerdir.

1 2 3 4 5 8

“SENİR KÖYÜ ve ŞUHUT HATIRALARI” için 5 yanıt

    1. Ayşenur, Şubat ayında öğretmeninin yanında idik. Mesajını gösterdim, sevindi Bu arada bir oğlu daha oldu. Arkadaşlarına ve ailenize benden çok selam söyleyin sağlıcakla aklınız.

Bir yanıt yazın