ARILARDA İLKBAHAR BAKIMI

TEMMUZ 2024. Arılarda İlkbahar Bakımı Mart Nisan hatta Mayıs aylarına denk geliyor. Lakin günde 4 mevsimin yaşandığı bu aylar bir çok riske gebedir. Bu mevsim ve aylar arının en kuvvetli geliştiği aynı zamanda hastalıkların bol olduğu bir dönemdir.

Hangi durumlarda arı bakma? Hangi ay ve mevsimde olursanız olun. Güneşli günde bile Soğuk Rüzgar olur. Soğuk esiyor veya, yağmur yağıyor ve yağma varsa arıya bakma. 

Ne yazık ki soğuk havalarda arı petek üstüne toplanıyor. Bu nedenle Petek gözlerinin yarısından aşağıda kalan günlük, larva ve kapalı yavru, üşür. Böylece üşüyen günlük çürür. Larva ve pupa ise! Beyaz siyah renkli kireç taşı, parçası haline gelir. Bu duruma, Kireç Hastalığı denir. Nosema Hastalığı ise soğuklardan dolayı defi hacet yapamayan ve bozuk gıda yiyen arılarda olur.

Kovan içinde petek gözlerinde kapalı olan yavrular ölür. Çürüme sonrası, oluşan bakteri nedeni ile bu sefer petek kapalı gözlerindeki ‘sır’ kapaklarında delikler oluşur.  Bu gözlere bir çöp sokulduğunda ise, elastiki pis kokulu bir sıvı görülür. Bu ise; Amerikan Yavru Çürüklüğüdür. Arıda olacak en tehlikeli hastalıktır. Bunlar en etkin arı hastalıklarıdır.

İlkbahar mevsimi, bitkinin üremesinin sebebi olan polenin en bol olduğu aylardır. Aynı zamanda ana arısının günlük atmasına en çok faydası olan polen’dir. Bu günlerde 5 gün arı kendine toplasın. Koloninin kuvvetlenmesi, polen ile olur. Diğer günlerde siz alın. Petek gözündeki polenin üç günde bitirildiği belirtiliyor.

Soğuk havalarda günlükleri üşütmemek için, Kovan içi peteksiz boşluklara, strafor koyunuz. Straforu, son petek yanına koy. Soğuk günlerde, uçuş tahtası önüne yanlar açık şekli ile teneke takın. Daha sonra Soğuk havanın direkt içeriye girmesini engellemiş, azaltmış olursunuz. Bu nedenle Strafor ve teneke Arılarda İlkbahar Bakımı konusunda elzem olan bir malzemedir.

Nektarın geldiğinin göstergesi;. Peteklerin kayık çitasının üstü iki yönünde kar beyazı işlenik petek göründüğünde dışarıdan nektar gelimi başlamıştır.

Ham Petek Verme Zamanı:. Ham peteğin konulması önceki peteğin tamamına yakın örüldü içine ana günlük doldurdu ise yenisi verilir. Şerbeti her gün ve çok vermeyiniz. Arının oğul iştahını artıran, bol şerbettir. Onun için yeterince verilmeli. Çok şerbet ve fazlası ile konan petek; arının oğul iştahını artırır. Oğula gitme istemenin Başka bir nedeni. O kovanın anası, daha öncesi olan oğul anası ise, her daim oğul oluşturmak ister. Kovanlarınız hepsinde kek olması, gereklidir. Şerbetin olmadığı yerde kurtarıcıdır. 

Bu aylar içinde varroa ile mücadele mecburidir. Yalnız, organik varroa ilaçları hariç Mayıs ayı başından itibaren bırakılmalıdır. Bu aydan sonra vereceginiz kimyasal ilaçlar, ballı peteklerde kalıntıya neden olur.  Kendinizi düşündüğünüz kadar, başkalarını da düşünmek zorundasınız. Benim bir uygulamam var. Tavsiye ederim. Dolayısı ile, günlük ve larvaları korumuş oluyorsunuz. 01.2022

Bir yanıt yazın