ÇİTA VEYA PETEK ÖRÜMÜ

Temmuz 2024Çita Veya Petek Örümü devamında Arının yeni petek örümü hangi nedenlere bağlıdır. A. Araziden nektar basara  ile dolgun iri özellikle sarı renkli polen gelimi olmalı. Bu polenin oluşması içinde yağmurların iyi yağmış olması şart. B.  Kovan içerisinde bolca genç arı olmalı. Bu nedenle petek örüm aylarında şerbet bittikçe yeni şerbet vermelisiniz. Yapılan bilimsel açıklamaya göre Kovan iç sıcaklığı en fazla 34 C’ olmalı. Yeni petek koyacak iseniz! En son verdiğiniz peteğin en az 2/3 sinin örülmüş, içine ananın günlük attığını görmeniz gerekir. O zaman dibine yeni ham çitayı koyun.

Petek örümünde A şıkkının olması ve devam etmesi için Yağmur ŞART. Ne var ki Yağmurun kesilmesi sıcakların basması sonrası ile kuruyan toprakta verim azalır. Böylece yeni çıkan bitkilerin polen rengi açık renklere dönmekte ve hacmi küçülmektedir. Bu nedenle değişimi hisseden arı YENİ petek örmeyi bırakır. Böylece Günlük atımıda azalır. Sadece eski peteklere günlük atar.

2023 yılının Temmuz ayı ortasına kadar, aralıklı olsa da yağmur yağdı. Bu yağış sonrasında toprağın kuruması geçikti. Haliyle Çita Veya Petek Örümü polen ve nektar gelimi ile devam etti. Ne yazık ki 2024 Bu sene Yağmur yok. Sıcaklıklar erken bastı, toprak kurudu. Sonrasında Bununla paralel olarak, bitkilerin verimliliği düştü.

Unutmayın! Arının çoğalması için Polen veriniz

Bunlar olmazsa daha sonra şerbet verseniz bile ham peteğinizi koyduğunuz gibi çıkarırsınız. Petek örümünün, karanlıkta yapıldığı vurgulanıyor. Petek örümü orta yerden başlar. Daha sonra Ana arıda günlük atımına, ortadan kenarlara doğru atmaya başlar.

Petek Örümü Ve Devamı.

Baktınız buna göre peteğin tamamına yakın son ham petek üzerine ana arı günlük atımını yapmış. Dış tarafına tekrar ham petek koyunuz. Buraya dikkat! Yalnız Son ham petek üzerine arılar bolca bal ve polen koydu ise! Bu sefer ham petegi Her iki baştan sağlı sollu ikinci yerlere koymaya devam ediniz. Böylece 10 çitayı yerleştirmiş olursunuz.

2016 yılı nisan ayında nerede ise her gün şerbet verdim. Arı 15 gün içerisinde hiç petek örmediği bir tarafa, üzerinde bile gezinmedi.

Elinizdeki eski boş petekleri güneşe doğru tutup içine bakınız. Gözlerden ışık parlaklığı geliyor ise, kovana koyun. Işık gelmiyor ise, eritiniz. Bu tip petekleri, bal stoklamak içinde kullanmayın. Süzecekseniz! bal için kullanın. Bu tip peteklerdeki görüntü ve yenilmesi makbul olmuyor. 07.2020

“ÇİTA VEYA PETEK ÖRÜMÜ” için bir yanıt

  1. Hocam merhaba ben Siirt Şirvan tatlıpayam köyün de arıcılık yapmaktayım bitkiler bul 20 mayıstan bu yana bal gelmiyor arı gelişmiyor Petek örme yok 6 gün evel arkek arıları dışarıya atıyorlardı öldürüyorlardı bulunduğum rakım 1500 civarı bizden 60 km uzaklıkta daha evel arılarımı götütürmüştüm orda arı çalışıyor Petek örüyor bana tecrübenle rehber olurmusunuz bekliyorum teşekkürler Tf

Bir yanıt yazın