ANA IZGARASININ ETKİLERİ NELERDİR

Temmuz 2024Ana Izgarasının Etkileri Nelerdir Bunları bilmeden mukayese etmeden! Ana ızgarasını ben kullandım! Demek ile bilinçli kullanmak arasında dağlar kadar fark var. Izgara koyma zamanı bana göre tartışmaya açık bir uygulama şeklidir. Amaç! Kuvvetli koloni sayesinde bol bal almak olmalıdır. Bu yüzden önce bolca arımızın olması şart. Bu nedenle ve ilk önce ilkbahar aylarında arı kolonisi, şerbet ve poleni bol olmalı.

Varroa ve diğer arı hastalıkları ile bilinçli mücadele ediniz. Ana ızgarasının konulmasındaki amaç! İlavedeki peteklere ana arının geçip günlük atmasını engellemek ve peteklere arının bal doldurmasını sağlama amaçlıdır. Onun için Ana Izgarasının Etkileri Nelerdir? Bunları mukayese ederek ızgarayı koyunuz.

Izgaralar standart on çitalık kovan ölçülerinde imal ediliyor. Gözler arası yükseklik 5 mm. İçinden bölmeli plastik veya paslanmaz telden bir ızgara. Böylece bu milimetrik ölçülerden büyük olan Ana ve erkek arı bu kanal aralarından geçemez. Yeterli şartları sağlamadı iseniz! Ana ızgarasını kullanmak, zararlıdır.

Şimdi Ana ızgarasının faydasına bakalım.

Ana Izgarasının Etkileri Nelerdir? Bunların bilinmesi lazım. İlk bahar ayları bitiminde ana kuluçkalık ve ilavedeki tüm peteklere günlük ve kapalıyı doldurmuş olmalı. Böylece İkinci üçüncü ilaveleri de koyma şansınız olacaktır. Yağmurun etkisi ile Nektar akımı uzun zaman sürer. Bu nedenle kovan içi full işçi arılı olur. Peteklerde yeterince günlük ve kapalı göz ile petek üzerinde bolca arı yokken ana ızgarasını koymak! Sonuç olarak! Zarar verir.

Çünkü Ben nektar peşinde değilim diyebilirsin! Pancar şekeri şerbetini bolca verip buraya şekerli bal yaptıracağım. Sonuç olarak, Nektar gelirse benim kazancım olur diyebilirsiniz. Yalnız başkasına -Balım şekerli demeniz şart.

Hakiki bal istemez iseniz ve rahatsızlığınız yoksa! Bal alacak kişilere tavsiyem! Şekerli balda hakiki bala yakın kalitededir.

Peki ana ızgarasının zararı ne dersek?

Mesela, İlk bahar aylarında kovandaki petek sayınız 15 çita. Koloni petek yüzlerini tama yakın doldurmamış! Siz kalkıp Bal alacağım diye ana ızgarası koydunuz. Nasıl hakiki derecesinde bal alacaksınız? Nasıl olacak bu iş? Üstelik Tarlacı arınız yok derecesinde. Hele birde etrafınızda daha şanslı arıcı var ise! Onlarla nasıl rekabet edeceksiniz?

Ayrıca doğada bolca yağmur yağmadı polen nektar yok ise! Bal sezon sonu geldiğinde bolca bal alamazsın. Kolonide kışa zayıf girecek. Siz istediğiniz kadar şekerli takviye yapsanız bile koloni ilerlemez.

Ana istediğini yapamaz! Ancak ana verimli olduğu müddetçe kovanda sözü geçer. Yaz mevsiminde arı nektarı bol bulduğu zaman peteklere yığar. Ana arının günlük atmasını beklemez. Hemen nektarı gözlere koyar. Ana arı ızgarasını koymanız illa balın çok olacağı manasına gelmez!  07.2016

Bir yanıt yazın